Τυρόπιτα – Πρασόπιτα – Σπανακόπιτα – Κιμαδόπιτα

Υλικά

6 φυλλωτά μεγάλα ή μικρά ανάλογα με το ταψί που θα χρησιμοποιήσουμε.

Σπορέλαιο.

Γέμιση της αρεσκείας σας (Τυρί, σπανάκι, πράσο, κιμά).

Μισή κούπα γάλα.

1 αυγό.


Εκτέλεση

Βρέχουμε γρήγορα τα φύλλα κάτω από την βρύση και από τις δυο πλευρές.

Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε πάνω σε μια πετσέτα 10-15 λεπτά για να μαλακώσουν. Το ίδιο κάνουμε σε όλα τα φύλλα.

Λαδώνουμε το ταψί.

Τοποθετώντας το κάθε φύλλο το λαδώνουμε με ένα πινέλο.

Ανά δυο φύλλα βάζουμε τη γέμιση που μας αρέσει.

Αναμιγνύουμε μισή κούπα γάλα και ένα αυγό. Τα χτυπάμε και τα περιχύνουμε πάνω στην πίτα.

Τέλος πριν την ψήσουμε την τρυπάμε σε αρκετά σημεία με ένα πιρούνι για να απορροφήσει τα υγρά.

Την ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 40-45 λεπτά.


Στριφτή τυρόπιτα

Υλικά

Σε λίγο θα μπεί αυτή η συνταγή.


Εκτέλεση

Σε λίγο θα μπεί αυτή η συνταγή.


Στριφτή καρυδόπιτα

Υλικά

6 φυλλωτά μεγάλα ή μικρά ανάλογα με το ταψί που θα χρησιμοποιήσουμε.

1 κούπα καρύδια

1 κούπα αμύγδαλα

100 γρ σουσάμι

1 κουταλιά κανέλα

4-5 κουταλίες ζάχαρη

1 φλυτζάνι σπορέλαιο


Εκτέλεση

Βρέχουμε τα φύλλα και τα αφήνουμε να μαλακώσουν πάνω σε ένα πανί για 10-15 λεπτά.

Αφού μαλακώσουν λαδώνουμε όλα τα φύλλα και βάζουμε την γέμιση και αρχίζουμε να τυλίγουμε τα φύλλα σε ρολό.

Τα τοποθετούμε σε ένα λαδωμένο ταψί και λαδώνουμε άλλη μια φορά τα φύλλα από πάνω.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά.

Με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να κάνουμε και γλυκιά κολοκυθόπιτα.


Μπουγάτσα γλυκιά

Υλικά

Σε λίγο θα μπει η συνταγή αυτή..


Εκτέλεση

Σε λίγο θα μπει η συνταγή αυτή..


Μαντηλάκια στο τηγάνι

Υλικά

Μαντηλάκια (ένα για κάθε άτομο).

Μισό φλυτζάνι του καφέ σπορέλαιο (για κάθε μαντηλάκι που θα κάνουμε).

Γέμιση της αρεσκείας μας (γλυκιά ή αλμυρή).


Εκτέλεση

Γεμίζουμε εσωτερικά το μαντηλάκι με νερό. Επίσης το βρέχουμε και από τις δύο εξωτερικές πλευρές και το κρατάμε κάθετα να στραγγίσει.

Το αφήνουμε πάνω σε μια πετσέτα 5-10 λεπτά για να μαλακώσει.

Ανοίγουμε στη μέση το μαντηλάκι και βάζουμε τη γέμιση της αρεσκείας μας (γλυκιά ή αλμυρή).

Σε ένα τηγάνι βάζουμε μισό φλυτζάνι του καφέ σπορέλαιο. Αφήνουμε να κάψει και τηγανίζουμε από τις δυο πλευρές μέχρι να ροδίσει.

Σε κάθε μαντηλάκι που τηγανίζουμε προσθέτουμε την ίδια ποσότητα λαδιού.


Πίτσα

Υλικά

4-5 φυλλωτά μεγάλα ή μικρά ανάλογα με το ταψί που θα χρησιμοποιήσουμε.

Σπορέλαιο.
Υλικά της αρεσκείας σας για πίτσα.


Εκτέλεση

Βρέχουμε γρήγορα τα φύλλα κάτω από την βρύση και από τις δυο πλευρές.

Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε πάνω σε μια πετσέτα 10-15 λεπτά για να μαλακώσουν. Το ίδιο κάνουμε σε όλα τα φύλλα.

Λαδώνουμε το ταψί.

Τοποθετώντας το κάθε φύλλο το λαδώνουμε με ένα πινέλο και έπειτα προσθέτουμε τα υλικά της αρεσκείας μας για την πίτσα.

Την ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 25-30 λεπτά στον αέρα.

 



Τραχανάς γλυκός με τυρί

Υλικά

Για (4-5 μερίδες):
5-6 κούπες νερό.
1/2 κούπα τραχανά γλυκό.
1 κουτάλι σούπας βούτυρο.
100 γρ φέτα.
Αλάτι & πιπέρι.


Εκτέλεση

Βάζετε σε κατσαρόλα το νερό να βράσει.

Προσθέτετε  ανακατεύοντας συνεχώς για να μην σβολιάσει, τον τραχανά.

Αφήνετε να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας που και που.

Όταν είναι σχεδόν έτοιμος προσθέτετε μία κουταλιά της σούπας βούτυρο και αλατοπίπερο (όσο θέλετε εσείς).

Βράζετε για μερικά λεπτά ακόμη και προσθέτετε και την φέτα σε κοματάκια.

Απομακρύνετε την κατσαρόλα από την φωτιά και σερβίρετε τον τραχανά πολύ ζεστό.


Τραχανάς ξινός με τυρί

Υλικά

Για (4-5 μερίδες):
5-6 κούπες νερό.
1/2 κούπα τραχανά ξινό.
1 κουτάλι σούπας βούτυρο.
100 γρ φέτα.
Αλάτι & πιπέρι.

 


Εκτέλεση

Βάζετε σε κατσαρόλα το νερό να βράσει.

Προσθέτετε  ανακατεύοντας συνεχώς για να μην σβολιάσει, τον τραχανά.

Αφήνετε να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας που και που.

Όταν βράσει προσθέτετε μία κουταλιά της σούπας βούτυρο και αλατοπίπερο (όσο εσείς θέλετε).

Βράζετε για μερικά λεπτά ακόμη και προσθέτετε και την φέτα σε κοματάκια.

Απομακρύνετε την κατσαρόλα από την φωτιά και σερβίρετε τον τραχανά πολύ ζεστό.


Τραχανάς ολικής αλέσεως

Υλικά

Για (4-5 μερίδες):
5-6 κούπες νερό.
1/2 κούπα τραχανά ολικής αλέσεως.
1 κουτάλι σούπας βούτυρο.
Αλάτι & πιπέρι.


Εκτέλεση

Βάζετε σε κατσαρόλα το νερό να βράσει.

Προσθέτετε  ανακατεύοντας συνεχώς για να μην σβολιάσει, τον τραχανά.

Αφήνετε να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας που και που.

Όταν βράσει προσθέτετε μία κουταλιά της σούπας βούτυρο και αλατοπίπερο (όσο εσείς θέλετε).

Απομακρύνετε την κατσαρόλα από την φωτιά και σερβίρετε τον τραχανά πολύ ζεστό.


Τραχανάς λαχανικών με κοτόπουλο

Υλικά

Για (4-5 μερίδες)

Κοτόπουλο 500 γρ.

1/2 κούπα τραχανά λαχανικών.

1 κουτάλι της σούπας βούτυρο.

Άνηθο.

Πιπέρι ή μπούκοβο.


Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα βράζουμε το κοτόπουλο σε κομμάτια, με 1,5 λίτρα νερό.

Κατόπιν ρίχνουμε το βούτυρο και 1/2 φλιτζάνι τραχανά λαχανικών.

Συνεχίζουμε το βράσιμο για ακόμα 10 λεπτά.

Στο τέλος προσθέτουμε λίγο άνηθο.

Σερβίρουμε με αρκετό φρέσκο πιπέρι ή μπούκοβο.


Σιρόν παραδοσιακό

Υλικά

Για (6 μερίδες):

500 γρ Σιρόν.
500 γρ. στραγγιστό γιαούρτι.
200 γρ. βούτυρο.
3-4 σκελίδες τριμμένο σκόρδο.
Αλάτι


Εκτέλεση

Τοποθετούμε 500 γρ σιρόν σε ένα ταψί, όρθια κολλητά το ένα δίπλα στο άλλο.

Βράζουμε σε μια κατσαρόλα νερό με μια κουταλιά του γλυκού αλάτι.

Αφού βράσει το νερό το ρίχνουμε πάνω στο σιρόν, μέχρι ίσα ίσα να τα καλύψουμε με αυτό.

Περιμένουμε να μαλακώσουν γύρω στα 10-12 λεπτά.

Παράλληλα βράζουμε σε μια κατσαρόλα μισό ποτήρι νερό μαζί με το στραγγιστό γιαούρτι και λίγο αλάτι.

Το ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί το γιαούρτι & προσθέτουμε το τριμμένο σκόρδο.

Αφού βράσει το βγάζουμε από την φωτιά & προσθέτουμε το βούτυρο ανακατεύοντας καλά όλο το μείγμα με μια κουτάλα.

Με το μείγμα αυτό περιχύνουμε το σιρόν. (την ώρα που ρίχνουμε το μείγμα φροντίζουμε να δημιουργήσουμε κενό σε αρκετά σημεία μεταξύ του σιρόν, ώστε να φτάσει το μείγμα μέχρι τον πάτο του ταψιού μας.)

Αφήνουμε να κρυώσει αρκετά και σερβίρουμε…


Ευριστό παραδοσιακό

Υλικά

Για (4-5 μερίδες):

500 γρ Ευριστό.

Αλάτι.

Βούτυρο ή λάδι.

 


Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα βράζουμε 1,5 λίτρο νερό και προσθέτουμε 500 γρ ευριστό & αλάτι (όσο εσείς θέλετε).

Σβήνουμε την φωτιά και αφήνουμε το ευριστό μέσα στο νερό για 1,5 λεπτά.

Στραγγίσουμε το ευριστό και το ξανά βάζουμε στην κατσαρόλα.

Τέλος πριν το σερβίρουμε, το περιχύνουμε με καυτό βούτυρο ή λάδι.